Jump to content

Hogyan hat a gyerekre, ha költözik a család?

2017. 08. 23. 09:49

A gyerekek számára igen drasztikus változás lehet, ha a család elköltözik. Főleg akkor, ha nem csak az ingatlan változik meg, ahol él, hanem másik iskolába, másik környezetbe kerül. Hogyan segítsünk neki átvészelni a nehézségeket?

Az egy dolog, ha új lakás, új szoba és mikor-élettér fogja körbevenni a gyermeket, de ha emiatt iskolát is kell váltania, az jelentős megpróbáltatás lehet a számára. A kisebb, bölcsődés, vagy óvodás gyerekek még rugalmasabbak, de az iskolában már kialakulnak a szorosabb barátságok, meghatározott csoportok.

Egy új intézményben helytállni valódi önbizalompróba a gyerekek számára. Az iskolás korban eleve felértékelődik a baráti kapcsolatok fontossága, de az is próbatételt jelent, hogy mennyire fogadja be őt az új közösség a már kialakult rendjébe, mennyire szorosan tud majd beilleszkedni az egymáshoz szokott csapathoz.

Mindent beszéljünk meg vele

Sokat segít, ha a gyermeket nem váratlanul éri a költözés híre, hanem már az első perctől kezdve tud a tervezett változásokról. Még ha nincs is rá lehetőség, hogy beleszólási lehetőséget adjunk neki, kevésbé érzi magát kiszolgáltatottnak, ha a teljes folyamatban tájékoztatjuk. Természetesen fontos, hogy tudjon a miértekről, és a lehető legjobban megértse a döntést.

Neki is legyen döntési lehetősége

Növeli a kompetencia- és biztonságérzetet, ha neki is vannak bizonyos döntési jogkörei. Természetesen ne olyasmivel ruházzuk fel, amiben a felnőtteknek kell illetékesnek lenniük, de vannak dolgok, amikben ő is részt vehet életkortól függően. Lehet ez például iskolaválasztás, vagy az új szoba elrendezése.

Fokozatos betekintés

Engedjünk be fokozatosan minél több információt az „új életből”! Mutassuk meg neki az iskolát, vehessen részt a sulival valamilyen szabadidős programon, kiránduláson, bemutató napon. Ismertessük meg vele az új otthonát, és persze igyekezzünk megvilágítani neki az újabb lehetőségeket, mint pl. valamilyen eddig nem elérhető sport, vagy hobbi, programlehetőség.

A kellékek fontosak

Ne kérjük a gyerektől, hogy a költözéssel egyetemben szanáljon ki minden kacatot a szobájából, csak attól váljon meg, amit már ő maga sem szeretne megtartani. A gyermekek esetén nem ez a legmegfelelőbb pillanat erre. Ugyani neki biztonságot nyújt, ha a kis dolgait, személyes tárgyait magával viheti, még akkor is, ha az szülői szemmel csak lomnak tűnik.

Ha válás a költözés oka

Még nehezebb a szituáció, ha válás miatt költözik a gyermek, és vele együtt az anya, vagy az apa, és esetleg a testvér, testvérek. Így nem csak a környezetváltozás okoz nehézségeket, hanem érzelmi trauma is lehet a gyermek számára, főként ha jó kapcsolatot ápolt azzal a szülővel, akivel ezután esetleg csak a láthatások idején találkozhat. Fontos, hogy szeretetteljes, nyílt kommunikációt ápoljunk a gyermekkel, és szükség esetén ne szégyelljünk lelki vagy mediációs segítséget kérni.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)